Staking en genel anlamda madenciliğin daha az kaynak gerektiren modeli olarak açıklanmaktadır. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek amacıyla, kişilerin kripto para cüzdanlarını kilitlediği basit bir sistemdir. Peki, bu sistem kişilerden tam olarak ne istemektedir? Staking işlemini gerçekleştirecek olan kişi, kripto para cüzdanını operasyonu desteklemek amacıyla kilitlemeli ve harcamamalıdır. Bu işlem sırasında kişinin herhangi bir transfer işlemi de gerçekleştirmemesi gerekiyor. Bu koşullar ile gerçekleşen işlemler sonrası kişiler ödüllendirilir ve pasif gelir elde etmelerine olanak tanınır. Pasif gelir elde edebileceğiniz Staking işlemi için tek bir kişisel cüzdan hesabınızın olması yeterlidir.
Kripto paralarınızı kilitlediğiniz süre boyunca ödül kazanmaya devam edebilirsiniz!
Staking işlemi ile elde edilen ödüller kilitleme süresi ile doğru orantılı olarak hesaplanır. Stake etme işlemi boyunca belirli oranlarda ödül kazanmaya devam edebilirsiniz. Kısacası kripto paralarınızı Stake ettiğiniz zaman zarfında ödül kazanabilir, pasif gelir modeliyle kripto para kazanmaya devam edebilirsiniz. Tüm bu sürecin belirli oranlarda ilerlediğini de unutmamanız gerekiyor. İşlem boyunca elde edeceğiniz ödül sayısı, belirlenen oranlar çerçevesinde hesabınıza geçecektir.
Staking terimi operasyon sürecine katkı sağlarken, işlem gücünü en aza indirmektedir. Bu durum aynı zamanda arz-talep döngüsünün en verimli şekilde sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Staking işlemi gerçekleştirilen kripto para zincirlerinde dolaşımı ve talep doğru orantıda ilerlemektedir. Bu durum en genel açıklama ile, Stake edilen kripto para miktarı ne kadar fazla ise fiyatının o kadar yüksek kalacağının göstergesidir.
Proof of Stake nedir?
2012 yılında Sunny King ve Scott Nadal isimli iki blockchain geliştiricisi, yayınladıkları bir makalede Proof of Work (PoW) sistemine alternatif olarak Proof of Stake sistemini sundu. Alternatif bir sistem olarak öne çıkan Proof of Stake, Proof of Work sistemine kıyasla daha az enerji ile çalışmayı hedefleyen mutabakat bir sistemdir. Yayımlanan makale sonrası enerji dostu Proof of Stake sistemini kullanan ilk kripto para birimi Peercoin oldu. Proof of Stake sistemi aynı zamanda Proof of Work sistemine kıyasla kripto para biriminin sahipliğini baz almaktadır.
Proof of Stake nasıl çalışır?
Proof of Stake kavramına dair en merak edilen sorulardan biri de sistemin nasıl çalıştığı konusu. Sektörün en bilinen kavramı Proof of Work, madencilik cihazları ve yüksek enerji gücü ile elde edilir. Bir nevi yüksek enerji kullanımını sonlandırmak için alternatif olarak kullanıma sunulan Proof of Stake, enerji gücü yerine kripto para birimlerini kullanmaktadır. En basit açıklamayla Proof of Stake, madenciliğin cüzdanda tutulan kripto para miktarı ile yapılabilmesini sağlayan enerji dostu bir sistem olarak açıklanabilir.
Ödül sistemi nasıl çalışır?
İşlem gücünü kripto para birimlerinden alan Proof of Stake, cüzdan sisteminde tutulan kripto para birimine göre kazanç olanağı sağlamaktadır. Cüzdan bakiyesinde bulunan kripto para biriminin yanı sıra, kripto para miktarı da önemli bir ödül ölçütü olarak yer alır. Stake işlemi gerçekleştirdiğiniz cüzdan hesabınızda ne kadar kripto para birimi mevcutsa, kazanacağınız ödül de o kadar yüksek olacaktır. Unutmadan, her kripto para biriminin Proof of Stake işlemine izin vermediğini de hatırlatmak isteriz. Bunun sebebi ise çok basit. Bazı kripto para birimleri enflasyonu önlemek ya da dolaşımda olacak para miktarını dengelemek adına sistemi kısıtlamıştır.
Staking havuz sistemi nasıl işlemektedir?
Staking işlemi birden fazla kullanıcın bir araya gelerek gerçekleştirdiği kripto para birimi bazlı madencilik sistemidir. Bu nedenle Stake etme işlemi esnasında birden fazla kullanıcı kazanç sağlar. Kazanç sonrası ödüller, kullanıcıların kripto para birimlerinin miktarına göre dağıtılır. Kazanç sisteminde gelir elde eden bir diğer taraf ise, Staking havuzunun kurucularıdır. Havuz sisteminin kurucuları madencilik sonrası kazanılan ödülün bir miktarını kendi hesaplarına alır.
Soğuk (Cold) Staking nedir?
İnternet bağlantısı olmadan saklanan varlık sistemine “Soğuk Staking” adı verilir. Soğuk Staking sistemi sayesinde fonlar güvenli bir şekilde saklanır ve bunun sonucunda kullanıcı ödül kazanılır. Soğuk Staking ile işlem gerçekleştiren kullanıcılar, süreç tamamlanana kadar varlıklarını başka bir cüzdan hesabına aktaramaz. Soğuk Staking işlemi ile madencilik sürecine giren coinler, işlem esnasında başka bir cüzdan hesabına aktarılması halinde ağın kopmasına ve madenciliğin durmasına neden olur. Bu durumun yaşanması halinde kullanıcı ödül hakkını kaybeder.