Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ConsenSys tarafından 2016 yılında oluşturulan MetaMask, Ethereum blok zinciri ile etkileşime girmek için kurulan ve kullanım kolaylığı ile kullanıcılardan tam not alan güvenilir bir kripto para cüzdanıdır. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) için de tercih edilen bu cüzdan sistemi, aynı zamanda güvenilirliği ile kullanıcılar tarafından tercih edilme sebebidir. Tarayıcı eklentisi ve mobil uygulama ile erişim sağlanan MetaMask, kripto para dünyasının en bilinen cüzdan sistemlerinden biridir.

Binlerce kullanıcıya özel geliştirilen bu çok yönlü sistem, blok zinciri verilerine gerek kalmadan kullanıcıların Ethereum ağına ulaşmalarını sağlıyor. Kolay kullanımı ve güvenilirliği ile öne çıkan MetaMask; merkezi olmayan borsalara, farklı oyun platformlarına ve öne çıkan pek çok siteye erişimi kolaylaştırıyor. Kripto dünyasında yer almak isteyen kullanıcılar için birebir olan Metamask, kişiye özel gizlilik imkânı ile kripto para dünyasının en etkili sistemlerinden biri olarak tercih ediliyor.

Ethereum blok zinciri ile ilgilenen kişilerin ilk tercih ettiği sistem: MetaMask

Oluşturulduğu yıllarda tarayıcı uzantısı olarak kullanıma sunulan MetaMask, kontrollü şifreleme yöntemi sayesinde Ethereum blok zincirine erişmek isteyen kişilerin ilk tercih ettiği cüzdan sistemi olarak öne çıkmaktadır. Peki, MetaMask’ı diğer kripto para cüzdan sistemlerinden ayıran en önemli özelliğin şifreleme yöntemi olduğunu biliyor muydunuz?

MetaMask cüzdan sistemi, kullanıcılarına özel geliştirdiği özel anahtarlar (Private Key) sayesinde güvenliği en üst seviyede tutmaktadır. Tarayıcıya eklenen uzantı ya da mobil uygulama üzerinden yapılan her girişte şifre sorgulaması yapılır, herhangi bir aksiliğe karşı kurtarma ifadelerinin kullanılmasına yardımcı olur. MetaMask cüzdan sisteminde var olabilmek için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok! MetaMask’ı indirmek ve cüzdan oluşturmak tamamen ücretsizdir. Kişisel bilgilerinizi girmenize gerek kalmadan kolayca cüzdan sahibi olabileceğiniz bu sistemde, tam tamına yirmi milyondan fazla kullanıcı bulunmaktadır.

MetaMask kripto para cüzdanı nasıl oluşturulur?  

  • MetaMask cüzdan sisteminde var olabilmek için öncelikle uygulamayı tarayıcınıza uzantı şeklinde yüklemeniz gerekiyor. Chrome, Firefox, Opera vb. Chromium tabanlı bir web tarayıcısına kolaylıkla MetaMask uzantısını yükleyebilirsiniz.
  • Kullanmaya başlamak için dilerseniz iOS ve Google Play’den MetaMask mobil uygulamasını da indirmeyi deneyebilirsiniz. Yükleme aşamasını doğrudan resmi site ve mağazadan yapmanız gerektiğini unutmayın!
  • Yükleme aşamasından sonra cüzdan oluşturmak için sağ üst köşede yer alan siyah renkli puzzle parçasına yani uzantılar kısmına tıklayın. Uzantılar kısmından MetaMask’i seçin ve üyelik aşamasına geçin.
  • MetaMask cüzdan sisteminde üyelik oluşturmak için sizden istenen bilgileri girmeniz ve en az 8 hanelik olacak şekilde şifre oluşturmanız yeterli.
  • Bir sonraki aşamaya geçtikten sonra sistem tarafınıza 12 kelimelik “kurtarma anahtarı” atayacak. Kurtarma anahtarı olarak adlandırılan bu kelimler, sadece size özel ve gizli kalması gereken kurtarıcı bir şifre olarak öne çıkmaktadır. Özenle korumanız gereken bu şifreyi, mutlak suretle fiziki bir yerde saklamanız önerilmektedir. Unutmayın, tarafınıza atanan kurtarma anahtarını kimse ile paylaşmamanız ve hiçbir dijital ortamda saklamamanız gerekiyor!

Not: Kurtarma anahtarınızı en az birden fazla fiziki yerde saklayınız. Kurtarma anahtarınıza ulaşan kişi, aynı zamanda cüzdanınıza da erişim imkânı sağlayabilir!

  • Son aşamada size verilen 12 kelimelik kurtarma anahtarını onaylamanız gerekiyor. Kelimeleri doğru ve eksizsiz girmeniz halinde MetaMask cüzdanınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

MetaMask kripto para cüzdanı ile nasıl işlem yapılır?

MetaMask kripto para cüzdanız ile işlem yapmak için öncelikle hesabınıza yükleme yapmanız gerekmektedir.

MetaMask cüzdanınıza yükleme yapmak için; 👇🏻

(Deposit Ether> View Account> Hesabı Göster> Yükleme Yap) aşamalarını takip etmeniz gerekiyor. Tüm adımları eksizsiz bir şekilde tamamladıktan sonra cüzdanınızı kullanmaya başlayabilir, para yatırıp swap işlemlerinizi olaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. MetaMask cüzdan hesabınız ile gerçekleştireceğiniz tüm işlemler sonrası, sistemin hesabınızdan %0,875 oranında işlem ücreti kestiğini de hatırlatmak isteriz.

MetaMask cüzdan hesabınıza yükleme yaptıktan sonra size sunulan tüm işlemleri kolaylıkla gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu işlemler arasında yer alan Merkezi Olmayan Uygulamalara (DApp) bağlanmak içinse uygulamanız gereken tek bir adım var: Connect Wallet! Bu aşamada ziyaret etmek istediğiniz internet sitesine gitmeniz ve cüzdanınızı Connect Wallet (Cüzdanı Bağla) butonu ile bağlamanız yeterli olacaktır. Bu aşamada güvenliğiniz için endişe etmenize gerek yok. Connect Wallet işlemi ile sadece uygulama ve cüzdanı birbirine bağladığınıza, aynı zamanda kontrolün sizde olduğuna emin olabilirsiniz.

Soğuk cüzdan sistemine kıyasla daha az güvenli!

Çevrim içi yapısı ve kullanım kolaylığı ile kripto dünyasının en çok tercih edilen cüzdan sistemlerinden biri olan MetaMask, güvenlik planı ile öne çıkmasına rağmen soğuk cüzdanlara kıyasla daha az güvenilirdir. Özellikle Trezor ve Ledger gibi soğuk cüzdan sistemleri, çevrim dışı yapısı ile daha güvenli bir kullanım imkânı sunuyor. Soğuk cüzdan sistemleri her ne kadar güvenilir yapısı ile tercih edilir olsa da MetaMask kullanım açısından çok daha geniş bir ağa hitap ediyor.

Kripto dünyasında var olabilmek ve pek çok alanda güvenilir işlemler gerçekleştirmek için siz de MetaMask kullanmaya başlayabilirsiniz. Geleceğin sistemi MetaMask cüzdana sahip olmak için buraya tıklayabilir, işlemlerinizi en hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.