Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Değişen dünya ile yenilenen kripto dünyası, dijitalleşmenin önemini her geçen gün gözler önüne seriyor. Bilinçli yatırım ve doğru strateji ile birbirinden farklı alanlarda avantajlı işlere olanak sağlayan kripto hakkında merak edilen pek çok bilgi mevcut. Merak edilenler arasında yer alan kripto paraların değer ölçütleri ise tam olarak doğru bilinen yanlışlarla karşılaşmamıza neden oluyor. Peki öne çıkan kripto paraların değerleri nasıl belirlenir biliyor musunuz? Gelin, dijital dünyanın en popüler yatırım aracı hakkında öğrenmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim!

Kripto paraların piyasa değerini toplam coin’ler belirlemektedir.

Geleneksel yatırım araçlarının piyasa değeri, hisse senedi adedi ile hisse fiyatının çarpılmasıyla hesaplanır. Bu klasik ölçüm sistemi aslında kripto dünyası için de geçerli! Geleneksel yatırım araçlarında toplam hisse adedi piyasa değerini belirlerken, kripto paraların piyasa değerini toplam coin’ler belirlemektedir. Bu sektördeki hesaplama işlemi ise şu şekildedir; 👇

Coin Fiyatı X Madencilikle Elde Edilmiş Tüm Coin’lerin Sayısı = Piyasa Değeri

Piyasa değer ölçütü olarak baz alabileceğiniz bu formülün yanı sıra kripto paraların piyasa istikrarına da odaklanmanız gerekiyor. Değer ölçütü olarak dikkate alabileceğiniz piyasa hareketleri, sandığınızın aksine doğru stratejiyi bulmanıza yardımcı olabilecek önemli bir etkendir. Kripto dünyasının en bilinen kripto parası Bitcoin, ilk aşamada gözlemlenebilecek etkili bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki piyasa değeri yüksek kripto paralar, piyasa hareketliliğinde daha az etkilenirken; piyasa değeri düşük kripto paralar, piyasa hareketliliğinden çok daha fazla etkilenebilir. 

Piyasa değerinin önemi ve kripto ilişkisi

Dijital dünyada öne çıkan kripto para birimi ile toplam kripto piyasa değerine ulaşılabilir. Ulaşılan bu değer ise geleneksel yatırım piyasalarına oranla kriptonun gelişimini takip edebilirsiniz. Yatırım dünyasında bilinçli ve aktif bir yol izlemek için kripto piyasasındaki piyasa değerlerine aşina olmanız ve kendi yatırımınızın kılavuzu olmanız çok önemli. Satın alacağınız kripto paranın piyasa değeri yine güvenilirlik açısından değerlendirebileceğiniz önemli bir ölçüttür.

Kripto paralar 3 kategoriye ayrılır!

  1. Büyük ölçekli kripto para birimleri: Piyasa değeri 10 milyar dolardan fazla olan kripto paralar genel ifade ile büyük ölçekli kripto para birimleri olarak sınıflandırılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Bitcoin ve Ethereum büyük ölçekli kripto para birimleri olarak öne çıkmaktadır. Büyük ölçekli kripto paralar risksiz olarak tanımlanırken, aynı zamanda sürekli olarak büyüme gösteren kripto paralar olarak nitelendirilmektedir. Bu ölçekteki kripto paralar aynı zamanda düşüşlerden en az etkilenen para birimleri kategorisinde yer almaktadır.
  2. Orta ölçekli kripto para birimleri: Piyasa değeri 1 milyar ve 10 milyar dolar arasında yer alan kripto paralar bu kategoride orta ölçekli kripto paralar olarak sınıflandırılmıştır. Büyük ölçekli kripto paralara kıyasla daha az değere sahip olan bu kategori, yine büyük ölçekli kripto paralara kıyasla daha risklidir.
  3. Küçük ölçekli kripto para birimleri: Piyasa değeri 1 milyar dolardan daha küçük olan kripto paralar, piyasanın en alt kategorisi olarak adlandırılan küçük ölçekli kripto para birimleri olarak öne çıkmaktadır. Büyük ve orta ölçekli kripto paralara nazaran daha riskli bir grubu oluşturur ve piyasa içi hareketlilikten en fazla etkilenen kategori olarak nitelendirilir.

Kripto para birimleri ile bilinçli işlemler gerçekleştirmek için piyasa değer ölçütlerini bilmeli ve en doğru analizleri incelemeniz gerekiyor. Her geçen gün büyüyen ve gelişen kripto dünyasında yer almak içinse, doğru bilgiyi en doğru yerde incelemeniz gerekiyor. Tüm bu bilgilerin ışığında geleceğin dünyasına Tomya ile yakından bakabilir, şimdiden dijitalleşen gelecekte yerinizi alabilirsiniz.