Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Metaverse kavramı, değişen dünyanın geleceğine yönelik pek çok farklı yeniliği gözler önüne seriyor. Dijital dünyanın fenomenlerinden biri olan Facebook’un bile adını değiştirmesine sebep olan Metaverse, dünya ve kurgu arasındaki yadsınamaz gerçekliği adeta insanlar ile buluşturuyor! Metaverse, küçük bir kitle tarafından uzun yıllardır bilinen fakat dünyanın yeni yeni duymaya başladığı güçlü bir kelime. Hal böyle olunca Metaverse denince akıllarda birbirinden farklı soru işaretleri oluşuyor. Gelin, en merak edilen “Metaverse nedir, nasıl alınır?” sorusundan başlayarak bu benzersiz dünyaya birlikte adım atalım!

Metaverse kavramı, ilk olarak 1992 yılında Neal Stephenson’ın romanı Snow Crash’de ortaya atıldı. Yazar bilim kurgu romanında gelecekte gerçek dünyaya nazaran dijital bir dünyanın da var olabileceğini öngördü. Kurgusal bir dünyanın gelecekte var olabileceğine dair tohumların atılmasıyla başlayan bu yolculuk, dünya ve kurgu arasındaki gerçekliği geleceğin dünyası olarak tasvir etmektedir. Neal Stephenson her ne kadar geleceğin dünyasına yönelik ilk işaretleri içeren bu romanı yazsa da kitabında şimdiki Metaverse kavramından çok daha uzak ve abartılı bir dünyayı ele almıştır.

Metaverse nedir?

“Meta” ve “Universe” kelimelerinin birleşimi olan Metaverse, kelime anlamı olarak “Evrenin Ötesi” şeklinde dilimize çevrilmektedir. En genel anlamda, arttırılmış sanal gerçeklik cihazları aracılığıyla insanların 3 boyutlu çevrimiçi bir dünyada sadece zihinsel olarak var olduklarını hissettiği sanal bir dünyadır. Mateverse deneyimi; bilgisayarlar, Android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Geliştirilmiş teknolojik cihazlar aracılığıyla yaşanabilen Metaverse, aynı zamanda kripto para ve oyun dünyasını yakından ilgilendiren önemli bir kavramdır.

2003 yılında kullanıma sunulan Second Life oyunu, kullanıcıların kendi avatarları eşliğinde farklı bir dünyada yaşamalarına olanak sağlıyordu. Aynı şekilde Minecraft ve Roblox da sanal bir dünya çerçevesinde Metaverse deneyimi sunuyordu. 2021 yılı itibariyle yükselişe geçen Metaverse kavramı, özellikle kripto para sektöründe alım-satım işlemlerinde bulunan her bireyin farkında olmadan deneyimlediği bir dünya. Peki, Metaverse gelecekte hayatımızı nasıl etkileyecek?

Sanal dünyada varlığımız artıyor!

İnternetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse kavramı sanal dünyadaki varlığı arttırmayı amaçlıyor. Gelişmekte olmasına rağmen pek çok sanal ayrıcalığı kullanıma sunan ikinci evren yapısı, günümüzde blok zinciri üzerinde var olan yapılara kripto para aracılığıyla finansal yapı desteği sunuyor. Yani Metaverse dünyasını deneyimlemediğinizi düşünüyor fakat kripto para işlemleri gerçekleştiriyorsanız, sandığınızın aksine Evrenin Ötesinde sizin de yer aldığınızı söyleyebiliriz.

Kripto para dünyasına ya da Metaverse kavramına aşina olmayabilir veyahut garipseyebilirsiniz. Fakat dünyada birileri Metaverse konserlerine katılıyor, arsa alıp satıyor ya da ünlü sergilerde geziyor. Tüm bunlar var olduğumuz asıl dünyada değil, Metaverse yani sanal dünyada gerçekleşiyor. Sanal dünyanın zamanla bireylerin gündelik aktivitelerine ev sahipliği yapacağı ve aynı zamanda fiziksel çabayı sanal gerçeklik cihazları sayesinde sıfırlayacağı söyleniyor. Kültürel, ekonomik ve entelektüel alanlarda bireyler arası etkileşim sunan Metaverse; eş zamanlı internetin ötesindeki geleceği, alıştığımız dünya ile buluşturuyor!

Seul kenti Metaverse dünyasına giriş yaptı.

Teknoloji dünyasının bir sonraki hamlesi ile gelecekte insanların Metaverse yani sanal dünyada alışveriş yapabileceği, arkadaşlarıyla buluşabileceği hatta fiziksel tüm aktiviteleri gerçekleştireceği öngörülüyor. Tam olarak gelişmesi beklenen Metaverse, sanal gerçeklik gözlükleri ile tam anlamıyla ikinci bir yaşamı vadediyor. Peki, sizce bu kavram dünyaya ne kadar yakın? Tüm bu gelişmeler kulağa uzak bir geleceği düşündürtse de, aslında gerçek öyle değil. Örnek vermek gerekirse, Güney Kore’nin başkenti Seul, Metaverse dünyasına beklenmedik bir şekilde giriş yaptığını açıkladı. Alınan bilgilere göre, 2022 yılının son aylarında Seul kenti tam anlamıyla Metaverse dünyasına kavuşacak! Kent, 2026 yılında Metaverse’ü şehir hayatının merkezi yapmayı planlıyor.

Metaverse ile neler mümkün?

Kurgusal bir evrende dünyadaki herkesle eşzamanlı hareket edebileceğinizi, sosyalleşebileceğinizi, yatırım yapabileceğinizi hatta ikinci bir hayat kurabileceğinizi düşünebiliyor musunuz? Tüm bunlar Metaverse ile mümkün! Dijital dünyanın güçlü dönüşümü ile artık kurgusal bir hayatı, yaşamımızın merkezine yerleştirmek üzereyiz. Eşzamanlı ve entegre bir şekilde çevrimiçi dünyaya kucak açarken, gelişmiş teknolojiler sayesinde sanal alanda varlığımızı güçlendirebileceğiz. Daha basit bir anlatımla, fiziksel olarak birbirinden uzak insanların Metaverse sayesinde sosyal ilişkiler kurabileceği, alışveriş yapabileceği, iş birliğinde bulunabileceği, dünyaca ünlü konserlere katılabileceği yani sınırların ötesinde bir hayata kavuşabileceği öngörülüyor.

Piyasa Değerine Göre En İyi Metaverse Coinler

Metaverse dünyasında öne çıkan coinler için;

  1. Decentraland (MANA)
  2. Axie Infinity (AXS)
  3. The Sandbox (SAND)
  4. Render Token (RNDR)
  5. Enjin Coin (ENJ)