Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED, dünya ekonomi piyasasına yön veren; aldıkları kararlar doğrultusunda ekonomik dalgalanmalara durağanlık katmaktadır. Düzenli aralıklarla gerçekleşen toplantılar neticesinde ekonomik dengelere düzenleme getirmeyi amaçlayan FED, aldıkları kararlar doğrultusunda ekonomi piyasasına yön vermektedir. Peki, ekonomi piyasasının en önemli aktörlerinden biri olan FED hakkında neler biliyorsunuz? FED nedir, FED’in açılımı nedir, FED neden toplanır ya da FED hangi görevleri yapar? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için buyurun içeriğimize…

FED Nedir?

FED, Amerika Birleşik Devletleri’nin Merkez Bankası’dır. FED Yönetim Kurulu Washington’da yer almaktadır. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 5 bölgesel FED başkanı ve Yönetim Kurulu’ndan oluşmaktadır. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), FED’in para politikalarını belirleyen ana kurul konumundadır. 1993 yılında kurulan Federal Rezerv, Federal Rezerv Yasası ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Merkez Bankası olarak kuruldu. Washington DC’de yer alan ve Kongre’ye rapor veren Guvernörler Kurulu, federal hükümetin bir kurumu olarak öne çıkmaktadır. Kurul kongreye rapor verir ve aynı zamanda kongreye karşı sorumlu konumda yer almaktadır. Merkez Bankası’nın Başkanı Jerome Powell’dır.

FED’in Açılımı Nedir?

FED’in açılımı Federal Reserve System yani ABD Merkez Bankası olarak açıklanmaktadır. ABD Merkez Bankası, dünya finans sektörünün en büyük ve en önemli yapılarından biridir. FED tüm üyeleri, ABD kongresi tarafından atanarak görev koltuğuna getirilir. ABD kongresi tarafından atanarak göreve gelen her FED üyesi, politik kararlardan bağımsız bir şekilde seçilmektedir. Bu durum aynı zamanda FED en önemli önceliklerinden biri olarak bilinmektedir.

fed-nedir

FED’in Görevleri Nelerdir?

Dünya ekonomi piyasasına öncülük eden FED dört ana görevden sorumludur. Bu görevler topluluğun en kritik öncelikleri arasında yer almaktadır. FED’in ana görev tanımları yapılan açıklamalara göre şu şekilde özetlenebilir;

  • Enflasyonu yönetir.
  • Dünya bankacılık sistemini denetlemekten sorumludur.
  • Dünya bankacılık hizmetlerinde öncü konumunda yer alır.
  • Ekonomi piyasasına finansal düzenlemeler yapar ve istikrarı sağlar.

2022 Yılında FED Topluluğunun Üyeleri Kimlerdir?

FED ya da başka bir tabir ile Merkez Bankaları Sistemi’nin 2022 yılı itibariyle açıklanan 12 asil olmak üzere toplam 17 üyesi bulunmaktadır. FED Başkanı Jerome Powell ve Başkan Yardımcısı John C. Williams’dır. Michelle W. Bowman, Lael Brainard, James Bullard, Esther L.George, Loretta J. Mester ve Christopher J. Waller ise üyeler arasında yer alan isimlerdendir.

FED’in Ekonomi Piyasası İçin Önemi Nedir?

Bildiğiniz gibi dünya çapında en çok kullanılan para birimi dolardır. Doların ekonomi üzerindeki etkisi ise FED toplantılarının ya da kararlarının, dolaylı yoldan dünya ekonomi piyasasını etkilemesine neden olmaktadır. FED topluluğunun alacağı herhangi bir karar kimi durumlarda piyasada düşüşlerin yaşanmasına neden olurken, kimi durumlarda piyasanın yükselmesine yardımcı olabilmektedir. Yapılan tüm FED toplantıları ve kararları, yatırımcıların en önemli kaynakları arasında yer almaktadır.

2022 yılında gerçekleşen ve gerçekleşecek olan FED toplantı tarihleri şu şekildedir;

  • Ocak ayı 25-26
  • Mart 15-16
  • Mayıs ayı 3-4
  • Haziran 14-15
  • Temmuz 26-27
  • Eylül 20-21
  • Kasım 1-2
  • ARALIK AYI 13-14