Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto para yatırımcıları piyasanın nabzını tutarken çeşitli göstergelerden yararlanır. Bu göstergeler piyasaya dair anlık gelişmelerden gelecek hamlelere kadar pek çok anlamda ipucu içerir. Peki, piyasaya dair gelişmeleri yakından takip ederken teknik analiz göstergelerinden nasıl yardım alabileceğinizi biliyor musunuz? Yatırımcıların ve analistlerin kripto yolculuğuna ışık tutan 5 gösterge için buyurun içeriğimize…

Teknik analiz nedir ve neden önemlidir?

Bildiğiniz gibi teknik analizler sayesinde kripto para yatırımcıları gelecek yatırımlarına yön verir ya da yatırımlarının seyrini değiştirir. Alım satım işlemlerinde yatırımcıların olmazsa olmazı haline gelen teknik analiz yöntemleri, stratejik hamlelerin belirlenmesinde büyük rol oynar. Başarılı her yatırımcı doğru teknik analiz yapmayı bilir ve doğru stratejik hamleyi kendi yolculuğuna yedirir. Kripto para yatırımcılarının stratejik hamlelerinde mutlaka teknik analiz bilgileri mevcuttur. Özellikle piyasa içi dalgalanma ile değişkenlik gösteren teknik analiz, bilgili her yatırımcının rehber edinmesi gereken göstergeleri içermektedir.

Yatırım yolculuğunun en önemli rehberi hiç kuşkusuz doğru hazırlanmış bir teknik analizdir. Kar edebilmek adına doğru stratejinin belirlenmesi için gerekli olansa, bazı teknik analiz göstergelerinin ve terimlerin tam anlamıyla öğrenilmesidir. Bu süreçte her yatırımcının sabırlı hareket etmesi de en az teknik analiz göstergeleri kadar önemlidir. Unutmayın, doğru yatırım her zaman sabır ve beceri gerektirir!

Teknik analiz alanında rehber edinmeniz gereken 5 gösterge mevcut!

Teknik analiz göstergeleri yatırımcılar tarafından aynı alanda fakat farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Bu durum yatırımcıların beklentileri yönünde değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse, çoğu yatırımcı günlük alım satım işlemleri için teknik analiz göstergelerini kullanırken; bazı yatırımcılar ise, uzun vadeli yatırımlarını hesaplamak için bu göstergelerden yardım alabilmektedir.

Peki, piyasada başarı elde edebilmek adına kullanabileceğiniz teknik analiz göstergeleri nelerdir? Yatırım yolculuğunuzda doğru hamleleri kurgulamak için kullanabileceğiniz en önemli göstergeleri sizler için sıraladık. Adım adım izleyebileceğiniz teknik analiz göstergeleri şu şekildedir;

  1. Göreceli Güç Endeksi (RSI): Yatırımcıların işlem yapmak istedikleri paritenin aşırı alımda ya da aşırı satımda olduğunun göstergesidir. Göstergenin en sık kullanımı kısaltması olan RSI şeklindedir. RSI, momentum göstergesidir. Bu gösterge fiyat değişim hızı hakkında yatırımcılara bilgi verir. Teknik analiz yaparken RSI değerinin 70’ten yüksek olması paritenin aşırı alımda, 30’dan düşük olması ise aşırı satımda olduğunun mesajını verir.
  2. teknik-analiz-goreceli-guc-endeksi Hareketli Ortalama (MA): Yatırımcılara geçmiş fiyat verileri hakkında bilgi veren gösterge olarak öne çıkmaktadır. Hareketli ortalama (MA), verilerin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Bu gösterge sayesinde daha basit ve anlaşılır bir grafik yorumu elde edilebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, market grafiklerinin 200 günlük olarak baz alınan hareketli ortalamanın üzerinde kalması halinde, parite değeri yukarı yönlü şekilde kabul edilir.
  3. teknik-analiz-hareketli-ortalamaHareketli Ortalamanın Yakınması / Iraksaması (MACD): MACD olarak kısaltılan hareketli ortalamanın yakınsaması, iki hareketli ortalamanın ilişkisine dair bilgi vermektedir. İki farklı hareketli ortalamanın birbirleri ile olan ilişkisini hesaplayan MACD, paritenin momentumunu en şeffaf şekilde göstermektedir. Hareketli ortalamanın yakınması iki çizgiden ve bir histogramdan oluşmaktadır. Piyasa içerisinde fiyatlar yüksek bir tepeye dayanırken, MACD fiyatlara göre daha düşük bir tepe oluşturursa bu durum piyasa hareketliliğin değişeceğine dair sinyaller verir. MACD sayesinde yatırımcılar, trendleri ve dönüşlerin bir sonraki hamlesini tahmin edebilmektedir. Unutmadan, MACD göstergesi genel olarak momentum analizi RSI ile birlikte kullanılmaktadır.
  4. teknik-analiz-macdStokastik RSI (StokRSI): Paritelerin aşırı alım ya da aşırı satım durumlarında olup olmadığını belirten göstergeye StokRSI denir. Bu gösterge modeli RSI gösterge modeline yakın bir yaklaşımla ilerleyen farklı hesaplama türlerini kapsamaktadır. StokRSI ve RSI göstergeleri hemen hemen aynı çıkış noktalarına sahiptir. Örnek vermek gerekirse, 0,8’den yüksek değer StokRSI aşırı alım durumunu ya da 0,2’den düşük değer aşırı satım durumunu yatırımcıya bildirmektedir.
  5. teknik-analiz-stokastikBollinger Bantları (BB): Bollinger Bantları, piyasadaki fiyatların dalgalanma durumlarını hesaplamak ya da başka bir tabirle ölçmek için kullanılır. Bollinger Bantları kendi içerisinde orta bant, üst bant ve alt banttan oluşur. Bollinger Bantlarında yer alan orta bant için SMA ifadesi kullanılmaktadır. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, fiyat üst bantta yer aldığında aşırı alım bölgesinde, alt bantta yer aldığında ise aşırı satım bölgesinde olduğu düşünülerek hareket edilmektedir.

teknik-analiz-bollinger-bantlari

Teknik analiz göstergeleri bir bütün halinde yorumlanmalıdır!

5 ana maddeden oluşan teknik analiz göstergeleri, her daim bir bütün halinde yorumlanmalıdır. Tek bir gösterge ne yazık ki yatırım aşamasında yeterli bir çıkarım sunmamaktadır. Doğru ve etkili bir yatırım stratejisinde, yukarıda açıkladığımız tüm göstergelerin göz önünde bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Aynı zamanda yatırım yolculuğunuzda daima ekonomik hareketlerin takibini yapmalısınız!