Decentralized ve Finance kelimelerinden bir araya gelen DeFi, hiçbir merkeze bağlı olmayan finansal işlemlere verilen genel bir isimdir. Kripto para dünyasının en temel terimleri arasında yer alan bu kelime, aynı zamanda özgürlükçü sistemi amaçlayan kapsamlı bir uygulamadır. Peki Merkeziyetsiz Finans sistemini açıklayan DeFi nedir, nasıl çalışır biliyor musunuz? Gelin, kripto dünyasının en önemli terimini birlikte inceleyelim!
2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından dünya ile buluşturulan Bitcoin sayesinde hayatımıza giren DeFi kavramı, eşler arası elektronik para akışı yani P2P’nin geliştirilmesi ile ortaya çıktı. Finansal çözümler kapsamında yer alan bu sistemin öne çıkmasındaki en önemli nokta; merkeziyetsiz yapının güvenilirliği, herhangi bir karar vericiye bağlı olmaması ve aynı zamanda geleneksel banka uygulamalarına erişemeyen insanlara kolaylık sağlaması olarak açıklanabilir.
Finans siteminin demokratik ve özgürlükçü hali: DeFi
Kripto para birimlerinin sağladığı takipsizlik ya da bir nevi özgürlük hali, finans sistemindeki büyük bir açığı gözler önüne serdi. Takip edilebilir finans sistemlerinin yani geleneksel finansın yanı sıra, erişilebilir ve özgür bir finans sitemine ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. İhtiyaçlar doğrultusunda merkeziyetsiz finans (DeFi) sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde dünya üzerindeki herkesin finans sistemine erişimi kolaylaştı.
Finans sisteminin demokratik ve çok daha özgür hali olarak karşımıza çıkan DeFi, erişim imkânı sayesinde geleneksel finans sistemlerine kıyasla çok daha büyük bir kitleye hitap etmektedir. Geleneksel yapının gerektirdiği pek çok koşulu gerektirmeyen merkeziyetsiz finans, dünya üzerindeki herkesin finansal işlemlere erişmesine olanak sağlıyor. Özet olarak, finansal hizmetlerden yararlanamayan her birey DeFi sayesinde dijital dünyanın öne çıkan finans hizmetlerinden yararlanabiliyor.
Kişisel bilgilerinizi paylaşmadan finansal işlemler gerçekleştirebilirsiniz!
Finansal hizmetler anlayışı ile açık ve esnek işlemlere olanak sağlayan DeFi, kullanıcılarından kişisel bilgi paylaşımında bulunmalarını istememektedir. Bu noktada hiçbir şekilde hesap açmanız ve kişisel bilgilerinizi paylaşmanız gerekmiyor. Merkeziyetsiz finans hizmetlerinden yararlanmak için cüzdan oluşturmanız ve işlem gerçekleştirmeniz yeterli! Üstelik gerçekleştireceğiniz işlemlerde dilerseniz kendi isminizi dilerseniz takma isminizi kullanabilirsiniz.
DeFi, özgür ve esnek sistemiyle transfer işlemlerini en hızlı şekilde gerçekleştirebileceğiniz sistemdir. Geleneksel bankacılıkta yer alan transfer bekleme süreleri ve yüksek kesim ücretlerinin, merkeziyetsiz finans hizmetlerinde yer almadığını da söyleyebiliriz. Daha rahat ve daha özgür işlem hizmeti sunan DeFi, aynı zamanda faiz oranlarını en hızlı şekilde açıklayan sistemdir. Hız, özgürlük ve gizlilik sunarken bir o kadar da şeffaflık hizmetiyle öne çıkan DeFi, avantajlarla dolu bir dünya!
Masrafsız ve özgür…
DeFi hizmetlerinden yararlanan kullanıcılar Ethereum blok zincirinde çalışan ya da DApp olarak adlandırılan yani merkezi olmayan uygulamalar aracılığıyla işlem gerçekleştirebilmektedir. Gerçekleştirilen tüm işlemler geleneksel bankacılık uygulamalarına kıyasla masrafsız ve fazlasıyla özgürdür. Peki, DeFi ile hangi işlemleri masrafsız ve kolayca gerçekleştirebilirsiniz? Bu sorunun cevabı tam olarak DeFi hizmetlerinin avantajları olarak açıklanabilir.
Hiçbir kişisel bilgiye gerek kalmadan sadece cüzdan hesabınızla pek çok masraflı işlemi masrafsız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler arasında yer alan pek çok işlemi kar elde etmek için de kullanabilirsiniz. Merkeziyetsiz finans kapsamında arasında yer alan ödünç verme, takas, borç alma, satın alma ve tasarruf en genel kullanabileceğiniz hizmet özellikleri arasında yer alıyor.
DeFi sisteminin dezavantajları nelerdir?
Merkeziyetsiz finans sistemlerinde öne çıkan pek çok avantaj kullanıcı hatası olarak dezavantaja dönüşebilir. Kullanıcı hatası olarak öne çıkan işlemler sonrası iletişime geçilebilecek herhangi bir kurumun olmaması, yine karşılaşılabilecek dezavantajlardan bir diğeridir. Kullanıcı odaklı bir sistemin tüm sorumlulukları bu nedenle kullanıcıya aittir. Tüm bu sorumlulukların yanı sıra seçim yine kullanıcı tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle seçim konusunda titiz davranılmaması halinde, karşılaşılabilecek aksilikler yine diğer tüm durumlarda olduğu gibi kullanıcıya aittir. Performans ve deneyim konusunda yapılacak işlemlerde sorumluluğun sadece size ait olduğunu bilerek hareket etmeniz gerekmektedir.