Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dilimizdeki karşılığı “Yatırım Getirisi” olan Return of Investment, yatırımın yatırımcıya geri dönüşünü ve net gelir ile yatırım arasındaki oranını hesaplayan önemli bir parametredir. Kısaltması ROI olan bu terim, yatırımın doğru olup olmadığını anlamak için kullanılan yön verici bir unsurdur. Yatırımlar için önemli bir gösterge olarak görülen Return of Investment, pek çok alanda kullanılabilmektedir. Peki, yatırımcıya yön veren ROI nedir? Return of Investment (ROI) nasıl hesaplanır? Return of Investment (ROI) formülü nedir? Gelin, tüm bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim!

Return of Investment (ROI) nedir?

Yatırımcılar için en önemli göstergelerden biri olarak kabul edilen Return of Investment (ROI), net gelir ile yatırım arasındaki oranın hesaplanması ile elde edilen önemli bir veridir. Bu veri yatırımcıları hem bilgilendirir hem de yönlendirir. Yatırımcılar tarafından yatırım düzeyi, yatırım getirileri ve daha pek çok konuda önemli bilgileri açığa çıkarır. Daha basit bir açıklamayla, ROI hesaplaması ile yatırımdan elde edilen gelirin uygun olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu nedenle yatırımlarınızı doğrulama aşamasında bu yöntemden faydalanabilirsiniz.

Return of Investment işlemi, genellikle yatırımcıların elde ettikleri kar miktarını öğrenmek için kullandığı bir hesaplama yöntemidir. Hemen hemen her alanda kullanılabilen bu hesaplama yöntemi, özellikle yatırım konusunda sıkça başvurulan tekniklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yatırımın yatırımcıya en doğru şekilde dönmesini sağlayan bu yöntem, yatırım seviyesini ölçmeye yardımcı olmaktadır. Örneğin; hesaplama sonucunda elde edilen Return of Investment (ROI) yüksek ise yatırımın uygun seviyede olduğunu, düşük ise yatırımın yanlış bir seviye olduğunu göstermektedir.

Return of Investment hesaplamasının faydaları

Return of Investment (ROI), yatırımcıların elde ettikleri kar oranı ile daha planlı hareket etmelerine olanak sağlar. Üstelik elde edilen bu oran ile yatırımcılar şahsi ve kurumsal yatırımlarını en doğru şekilde hesaplayabilir. Bu hesaplama yöntemi ile yatırımlar arası karşılaştırma yapmak da mümkündür. Yatırım aşamasında tercih edilen planın ROI hesaplaması ile doğru olup olmadığı anlaşılırken, bir diğer yandan da kar mı yoksa zarar mı getireceği ön görülebilir. ROI hesaplaması ile elde edilen her veri, bir sonraki hamleyi belirleyici kılabilmektedir.

Return of Investment (ROI) hesaplamasının yatırımın her aşamasında hesaplanması gerekmektedir. Piyasa hareketliliği esnasında düzenli takip ve ROI hesaplaması ile bir sonraki aşamayı öngörebilir, doğru yatırım hamlelerinde bulunulabilir.

Return of Investment (ROI) nasıl hesaplanır?

Yatırımcılar için olmazsa olmaz bir hesaplama işlemi olan ROI düzenli aralıklarla hesaplanmalıdır. Bu hesaplama ile elde edilecek veriler, belirli aralıklarla karşılaştırılmalıdır. ROI hesaplaması aşamasında özellikle dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar mevcuttur.

Return of Investment (ROI) hesaplamasının formülü için;

ROI = (Yatırım Sonrası Elde Edilen Kazanç – Yatırım Masrafı) / Yatırım Masrafı

Bu formül Return of Investment (ROI) hesaplamanın en kolay yoludur. Bu formülü her kişi ya da kurum kendi verileri ile yatırım seviyesini ölçebilir. Elde edilen her veri ile bir sonraki yatırım hamlesi planlanabilir. Bu hesaplamada önemli olan veriler arasındaki karşılaştırma aşamasıdır. Doğru analiz ve karşılaştırma ile kendi yatırımlarınızın danışmanı olabilirsiniz.

Return of Investment (ROI) hesaplaması örnekleri:

  • 100 birim masrafı olan bir yatırımın 150 birim kazancı olursa 👉 (150 – 100) / 100 = 0,5 şeklinde hesaplanması gerekmektedir.
  • 100 birim masrafı olan bir yatırımın 50 birim kazancı olursa 👉 (50 – 100) / 100 = -0,5 şeklinde hesaplanması gerekmektedir.

Yukarıda verdiğimiz ROI hesaplaması ile elde edilen veriler tamamen örnektir.