Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teknik analiz terimleri arasında yer alan Death Cross, kripto para piyasasını en doğru şekilde anlamada ve açıklamada kullanılmaktadır. Teknik analistlerin sıkça kullandığı bu terim piyasaya dair önemli gelişmeleri ön görme konusunda yatırımcılara yardımcı olmaktadır. Özgün tabiri “Death Cross” olan bu kavram, ülkemizdeki teknik analizlerde “Ölüm Kesişimi” olarak bahsedilmektedir. Golden Cross (Altın Kesişimi) teriminin tam tersi olan Death Cross (Ölün Kesişimi), yaklaşan Ayı piyasasına dair sinyaller veren önemli bir modellemedir. Gelin, Golden Cross teriminin zıttı Death Cross nedir birlikte inceleyelim!

Kripto para piyasasına dair gelişmeleri günbegün takip eden yatırımcılar ve teknik analistler, pek çok kavramın piyasa üzerindeki değişimini seyretmektedir. Bu kavramlar arasında yer alan Death Cross (Ölüm Kesişimi) ise piyasa hakkında merak edilen ön görülebilir olaylara karşı sinyaller vermektedir. Genellikle piyasanın olumsuz ilerleyişini temsil eden bu kavram uzun vadede yatırım yapmayı düşünenler için oldukça önemli bilgiler içermektedir.

Death Cross (Ölüm Kesişimi) nedir?

Death Cross (Ölüm Kesişimi) kavramının ne olduğunu ve tam olarak neyi anlatmaya çalıştığını anlamak için öncelikle hareketli ortalamanın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Hareketli ortalamalar ile ölçülen kesişimler, piyasaya dair gerekli ön görüleri oluşturma konusunda size büyük oranda yardımcı olacaktır.

Hareketli Ortalama: belirli bir zaman aralığında herhangi bir varlığının ortalama fiyatını ölçmek için oluşturulan eğridir. Fiyat tablosu üzerinde yer alan bu eğri, hareketli ortalama olarak isimlendirilmiştir. 50 günlük hareketli ortalamalar kısa vadeli, 200 günlük hareketli ortalamalar uzun vadeli olarak hesaplanmaktadır.

Kısa vadeli hareketli ortalamanın, uzun vadeli hareketli ortalamayı keserek oluşturduğu eğri Death Cross olarak açıklanmaktadır. Bu kesişimde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kesişim sonrası eğrinin düşüşe geçmiş durumda olmasıdır. Bu kesişim ile piyasa hareketliliği ön görülebilir. Unutmadan, Death Cross (Ölüm Kesişimi) modellemesinin Ayı döneminin yaklaştığının sinyallerini verdiğini hatırlatmak ister, en güvenilir sonuçları geniş zaman aralıklarında görebileceğinizi söylemek isteriz.

Death Cross (Ölüm Kesişimi) döneminde gerçekleşen evreler şu şekildedir;

  • İlk aşamada kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerinde yer alır.
  • İkinci aşamada trendlerin değişim süreci başlar ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın alt seviyesine iner.
  • Üçüncü ve son aşamaya gelindiğindeyse, kısa vadeli hareketli ortalama düşüş seyrine devam eder.

Death Cross (Ölüm Kesişimi) genellikle düşüş döneminin sinyallerini vermektedir. Düşüş dönemini modelleyen bu kesişim aynı zamanda Ayı piyasasının yaklaşmakta olduğunu belirtmektedir. Golden Cross (Altın Kesişim) gibi Death Cross (Ölüm Kesişimi) de zaman zaman hatalı sonuçların çıkarılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yatırımcılar ve teknik analistler genellikle büyük resme odaklanmayı seçerken, bu süreçte piyasadaki farklı pek çok kıstası göz önüne alarak hareket etmektedir.