Dünyayı kasıp kavuran NFT son yılların en çok merak edilen konularından biri. NFT dünyasına adım atmak isteyenler, NFT satın almak isteyenler ya da NFT oluşturmak isteyenlerin fazlasıyla merak ettiği karmaşık sorular mevcut. Merak edilenler arasında yer alan “NFT fiyatı neye göre belirlenir?” sorusu ise sektörün en merak edilen konu başlıklarından biri. Siz de NFT dünyasının benzersiz avantajlarından yararlanmak istiyor fakat NFT değer ölçütlerini bilmiyorsanız, bu içeriği rehber edinebilirsiniz. Gelin, NFT fiyatlarının neye göre belirlendiğini birlikte inceleyelim!
En önemli NFT değer ölçütü: Nadirlik
NFT piyasasında yer alan ya da yer alacak olan hiçbir eserin değerini belirleyen genel geçer kurallar mevcut değildir. Aşina olduğumuz geleneksel yatırım araçlarının aksine NFT piyasası biraz daha farklı işlemektedir. Genel geçer kuralların olmaması demek, NFT piyasasının kendi halinde yani bağımsız olduğu anlamına da gelmemektedir. Tam tersine eser sahibi ve alıcı arasında kalıplaşmış birtakım değer ölçütleri bulunmaktadır. Bu değer ölçütleri arasında yer alan nadirlik ise, bir NFT’nin değerini belirleyen en önemli etkendir.
Söz konusu nadirlik NFT’nin sanal pazarındaki yeri olarak açıklanabilir. Bir NFT ne kadar eşsizse, değeri de doğru orantılı olacak şekilde artmaktadır. Satışa çıkarılacak ya da çıkarılmış olan her NFT’nin başlıca değeri eşsizlik yani nadirlik ile ölçülebilir. Örnek vermek gerekirse, ünlü bir ressamın dijital eseri ya da koleksiyonu nadir bir NFT olarak görülebilir. Aynı şekilde bir NFT’nin değiştirilemez oluşu değerini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Örnek: CryptoKitties, Everydays – Beeple’dan The First 5000 Days…
Bir NFT’nin sağladığı fayda değerini belirlemektedir.
NFT piyasasında yer alan işlerin nadirliği kadar sağladığı fayda da değer ölçütü olarak baz alınmaktadır. Bir NFT’nin sağladığı fayda yine doğru orantılı olacak şekilde değerini belirlemektedir. Tüm bu değer biçimleri NFT’lerin benzersizliğini ortaya koyarken, merkeziyetsiz alanlarda yer alabilecek güçlü işler olduğunu da gözler önüne sermektedir. Fayda konusundaki en önemli örnekler hiç kuşkusuz NFT’lerin kullanım alanı olarak öne çıkmaktadır. NFT’nin herhangi bir oyunda, videoda ya da projede yer alabilir olması sağladığı faydayı yani değerini göstermektedir.
Örnek: Euro 2020 NFT Biletleri, Decentraland varlıkları veya The Witcher evrenindeki Gwent Kart Oyunundan Geralt of Rivia…
Somutluk NFT değerini belirleyen bir diğer unsur!
Sanal dünya ile ilişkilendirilen NFT projeleri, soyut bir dünyanın geleceği olarak adlandırılmaktadır. Her ne kadar sanal bir dünyanın soyut kavramı olarak öne çıksa da, NFT’ler somutluk derecelerine göre de değerlendirilmektedir. Bir NFT’nin fiyatı öncelikle nadir oluşu ile ölçülürken, peşi sıra sağladığı fayda ve somutluk ile değerine değer katabilmektedir. En genel anlamda bir NFT’nin gerçek dünya ile ilişkisi ya da nesnelliği somutluğunu arttırmaktadır. Unutmadan somut olan her NFT, blok zincirinde değer kazanır. Somut değeri yüksek NFT’ler kısa süreli alım-satım işlemleri için uygun görülmektedir.
Alım-satım işlemleri piyasa değerini yükseltiyor!
NFT’lerin fiyatları kişiye göre değişebilecek öznel değerlerdir. Tüm bu öznelliğin yanı sıra birtakım piyasa değerleri, NFT’lerin fiyatlarını belirleme konusunda ölçüt olarak nitelendirilmektedir. Temel olarak baz alınan yukarıdaki değer ölçütleri tek başına tabii ki de yeterlilik göstermemektedir. NFT’lerin kısa ya da uzun vadede ne kadar alım-satım işlemine girdiği de değerine değer katan ölçütler arasında yer almaktadır.