Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS), Blockchain teknolojisinde en sık kullanılan konsensüs algoritmalardır. Bu sistemlere alternatif olarak üretilen Proof of Burn (PoB), son zamanların en çok konuşulan çalışmalarından biri olarak dikkat çekmektedir.  Peki, bu sistemleri birbirinden ayıran en önemli özellik nedir? Bir sistemi diğer sistemden üstün kılan teknoloji tam olarak nasıl açıklanmaktadır? Gelin, sürdürülebilirliği ile öne çıkan Proof of Burn (PoB) nedir birlikte inceleyelim ve öğrenelim!

Blockchain teknolojisinde ağ güvenliğini sağlarken, bir diğer yandan da işlemleri onaylayan ve doğrulayan sistemlere konsensüs algoritmaları denilmektedir. Dilinize ‘Uzlaşma Protokolü’ olarak çevrilen bu sistem, en özet anlatım ile güvenliği esas alan önemli bir protokoldür. Merak edenler için konsensüs algoritmaları şu şekilde açılanmaktadır; 👇

Konsensüs Algoritması: Belirli bir grup insan tarafından kabul görmüş kurallar ve kararlar bütünüdür.

Proof of Burn, Proof of Work ve Proof of Stake işlemlerine alternatif olarak sunuldu! 

Blockchain teknolojisine aşina bir kullanıcı iseniz, Proof of Work ve Proof of Stake uygulamaları hakkında yeteri kadar bilgiye sahipsinizdir. Bu sistemler Blockchain teknolojisindeki blokların, belirli çalışmalar çerçevesinde bulunmasına ve Blockchain ekosistemine dahil edilmesine yardımcı olur. Bu sistemleri birbirinden ayıran en özellik ise çalışma prensipleridir. İlk blok zincirinin bulunması ile gelişen tüm bu sistemler, kullanılan kaynakların pratikleşmesi ve iş yükünün azalması için geliştirilmiştir.

Proof of Burn (Yakım İspatı)

Konsensüs algoritmaları sayesinde blok zincirindeki ağlar güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Blok zincirindeki ağların güvenliği katılımcıların aldığı ortak kararlar neticesinde sonuçlandırılır. Proof of Work ve Proof of Stake, bu kararlar sonucu alınan protokollerdir. Bilinen tüm bu sistemlere alternatif olarak üretilen Proof of Burn ise, kullanıcıların farklı bir yöntem ile sisteme tutunduğu ve enerji tüketimini minimum seviyede tuttuğu benzer ama daha etkili bir sistem. Proof of Burn işlemini diğer işlemlerden üstün kılan özellik tam olarak enerji tasarrufu olarak açıklanabilmektedir.

Dilimizdeki karşılığı ‘Yakım İspatı’ olan Proof of Burn, ağdaki kullanıcıların aldığı ortak kararlar sayesinde uygulanan yararlı bir algoritma olarak piyasaya sunuldu. Bu protokolü Proof of Work ve Proof of Stake protokollerinden ayıran en önemli özellik, işlemlerin blok zincirinde yer alan kripto paraların yakılarak gerçekleştirilmesidir. Proof of Burn madencilerinin, madencilik işlemini gerçekleştirmesi için ağdaki kripto paralarını yakmaları gerekmektedir. Yakma işlemi sonucunda diğer protokoller gibi, madenciler ödüllendirilir. Peki, neden yakma işlemi sonucunda madencilerin ödüllendirildiğini biliyor musunuz? Proof of Burn işlemi, madencilerin ağa bağlılıklarını göstermek için kullandığı işlevsel bir yöntemdir. Kripto paraların yakılması ile madenciler bir nevi ağa bağlılıklarını simgelemektedir.

Proof of Burn (PoB) Çalışma Prensibi

Proof of Burn (PoB) sisteminin çalışma prensibi en basit açıklama ile kripto paraların yakılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu sistem için öncelikle madencinin bu sisteme izin vermesi gerekir. Başka bir söylemle, madenci kripto paralarının yakılmasına izin vererek bu sisteme dahil olabilmektedir. İzin aşamasından sonra, madenciler yaktığı kripto para miktarı oranında blok oluşturma hakkı elde eder. Proof of Burn işlemini kullanacak olan madenci, ne kadar çok kripto para yakarsa o kadar fazla blok oluşturabilme imkanına sahip olur.

Yakım işlemi sırasında, yakılmasına izin verilen kripto para miktarının şeffaf olması da gerekli koşullardan bir diğeridir. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, yakılacak olan kripto paranın miktarı herkes tarafından görünebilir ve doğrulanabilir olması gerekmektedir. Unutmadan, kripto paralar yakma işlemi sırasında harcanması mümkün olmayan bir hesaba gönderilmektedir. Tüm bu işlemler sonrasında ise madenciler ödüllendirilir.

Proof of Burn Ödüllendirme Sistemi

Proof of Work ve Proof of Stake işlemlerinde madencilerin kazandığı ödüller, Proof of Burn sisteminden epey farklıdır. Proof of Work madenciliğinde, madenciler doğruladıkları bloklar neticesinde kripto para ödülleri kazanır ve blok içerisinde ödenen tüm işlem ücretlerini geri alır. Proof of Stake işleminde ise, cüzdan bakiyesindeki kripto para birimine oranla ödüllendirme sistemi hesaplanır. Proof of Burn ödüllendirmesi ise, madencinin yaktığı kripto para miktarı ile ölçülmektedir. Yakılan kripto paralar neticesinde, madenci blok zincirinde yeni bir blok çıkarmaya hak kazanır ve ödülün sahibi olur.