Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto para piyasasının en popüler terimlerinden biri haline gelen “Altcoin” doğru bilinen yanlışlarla dolu bir dünya! Bu yanlışların en büyüğü ise Altcoin teriminin bir kripto para biriminin adı sanılması olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra Altcoin hakkında kullanıcıların merak ettiği birbirinden farklı soru kalıpları da mevcut. Özellikle piyasaya dair gelişmeleri yakından takip eden kullanıcılar, Altcoin’lere dair pek çok sorunun cevabını aramaktadır. Peki, Altcoin nedir? Altcoin’lerin değerleri nasıl belirlenir? Altcoin nasıl alınır? Tüm bu soruların cevapları aslında Altcoin teriminin içerisinde yer alıyor. Gelin, Altcoin’lere dair tüm bilinmesi gerekenleri birlikte keşfedelim! 👇

Altcoin Nedir?

2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin kripto para biriminin, piyasayı şekillendirmesiyle peşi sıra Alternatif Coin’ler hayatımıza girmeye başladı. Kripto dünyasındaki yeniliklerden biri olarak karşımıza çıkan Altcoin terimi, aslında Alternatif Coin’in kısaltılmış halidir. Altcoin terimi hiçbir kripto para biriminin adı değildir. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, Bitcoin haricindeki tüm kripto para birimleri Altcoin olarak adlandırılmaktadır. İlk Altcoin, Bitcoin’den sonra piyasaya sürülen Namecoin (NMC) idi. İlk Altcoin Namecoin (NMC)’den sonra peşi sıra birden çok Altcoin piyasada yerini aldı. Bu başlangıcın ardından birbirinden farklı projelere hizmet veren Altcoin’ler, alternatif coin olarak sektörü şekillendirdi. Örnek vermek gerekirse; Ethereum (ETH), Solana (SOL), Cardano (ADA), Avalanche (AVAX), Litecoin (LTC) ve benzeri coin’ler Altcoin sınıflandırmasında yer almaktadır.

Altcoin’lerin Değerleri Nasıl Belirlenir?

Altcoin’lerin değeri, ilk kripto para birimi Bitcoin ile eş değer şekilde değişim göstermektedir. Altcoin’lerin değerleri farklı pek çok nedenden dolayı değişebilir. Bu nedenler arasında yer alan en önemli etken Bitcoin’in değer değişimi ve serbest piyasa hareketliliğidir. Bu durum alım-satım yapan kullanıcıların piyasa hareketliliğini şekillendirdiğinin apaçık göstergesidir diyebiliriz. Tüm bu etkenlerin yanı sıra Altcoin projelerinin farklı alanlardaki gelişmeleri de etken olarak gösterilebilmektedir.

Altcoin değerleri ya da bir başka söylemle fiyatları, yatırımcıların ilgisi yönünde şekillenir ve belirlenir. Bu durum piyasa hareketliliğini oluşturur ve dalgalanmalar yaşanmasına neden olur. Altcoin’lerin değer değişikliğine uğraması bir nevi bu durumun göstergesi olarak açıklanabilmektedir.

Altcoin Nasıl Alınır?

Kripto para birimleri, kripto para borsaları üzerinden satın alınabilmektedir. Yatırım planlarını kripto piyasası üzerinden şekillendirmek isteyen yatırımcılar, güven duydukları bir kripto para borsasında hesap açarak işlem gerçekleştirebilmektedir. Hesap açarak, üyelik oluşturarak ve piyasa hareketliliğini takip ederek doğru Altcoin’i seçebilir ve yatırım planınızı oluşturabilirsiniz. Birkaç dakika sürecek bir işlem yolculuğu ile kripto piyasasındaki varlığınızı oluşturabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Bitcoin ve Altcoin Arasındaki Fark Nedir?

İlk kripto para örneği olarak yatırım piyasasına yön veren Bitcoin, eski olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını gözler önüne sermektedir. Bitcoin ilk kripto para birimidir ve bazı dezavantajları bünyesinde barındırmaktadır. Bu dezavantajlara en iyi örnek ise enerji tüketimi, hız ve zamandır. Bitcoin ve Altcoin arasındaki en belirgin fark, yine bu dezavantajlar olarak karşımıza çıkıyor. Altcoin’ler, Bitcoin’in dezavantajlarını uygulamasında bulundurmuyor ve iyileştirilmiş özellikleri ile yatırımcıya adeta yön veriyor.

Altcoin’lerin Olumlu Yanları

  • İşlem gizliliği
  • Yüksek likidite
  • Uygun fiyatlı madencilik
  • Yüksek hız
  • Yüksek yatırım imkanı
  • Somut adımlar
  • Yüksek kazanç
  • Merkeziyetsiz Finans Sistemlerine (DeFi) erişim

Altcoin’lerin Olumsuz Yanları

  • Piyasa hareketliliğinden büyük ölçüde etkilenme
  • Bilinmeyen coin’lere güven duyulmaması
  • Hata payı nedeniyle yaşanabilecek değer kayıpları

Altcoin Sezonu Nedir?

İlk kripto para birimi olan Bitcoin haricindeki tüm dijital paraların yani tüm Altcoin’lerin, yüksek ivme kazandığı dönem Altcoin sezonu olarak nitelendirilmektedir. Bu dönemde Altcoin değerleri katbekat artar ve piyasa şekillenmeye başlar. Altcoin sezonunun öne çıkan bir başka özelliği ise, Bitcoin kripto para biriminin sabit bir değerde seyretmesidir. Bitcoin’in sabit bir değerde ilerlemesi, Altcoin’lerin ivme kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Tüm bu bilgilerin ışığında altcoinler ve üstcoinler üzerinden işlem yapmak isterseniz Türk kripto para borsası Tomya sizin için hazır!