Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Değişen ve dönüşen dünyada dijital projeler her geçen gün değerine değer katıyor ve meraklıları tarafından büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Bu projeler arasında yer alan NFT’ler, son yılların en çok konuşulan işlerinden biri. 2015 yılından beri dijital dünyayı sanatçılar ile buluşturan bu proje, oluşturduğunuz sanat eserini benzersiz bir dünya ile buluşturmanıza yardımcı oluyor. Giderek artan popülerliği ile büyük kitlelerde soru işareti uyandıran NFT, sanılanın aksine para kazanmanın en sanatsal hali! Peki, NFT dünyasına dahil olup sanat eseri yaratarak para kazanmak ister misiniz? Cevabınız evetse, ücretsiz NFT nasıl oluşturulur birlikte inceleyelim.

NFT nedir? 

Açılımı “Non Fungible Token” olan ve dilimize “Değiştirilemez Token” olarak çevrilen NFT, dijital sanat eserleri yani varlıklar olarak açıklanmaktadır. En genel anlamda dijital sanat eserleri ve dijital koleksiyonları kapsayan NFT, eşsiz varlıkları blok zinciri içerisinde depolayarak değiştirilemez olduklarını kanıtlayan güçlü bir veri birimi olarak öne çıkmaktadır. NFT dünyasına adım atmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu ise hangi eserlerin NFT olarak satışa sunulabileceği yönünde. En genel örnekleriyle NFT; fotoğraf, video, ses kaydı, oyun, resim, tasarım vb. olarak örneklendirilmektedir.

Popülerliği ile sanat dünyasını farklı bir bakış açısıyla buluşturan NFT projeleri, son yıllarda arama motorlarında en çok aranan dijital işler olarak bilinirliğini arttırmaya devam ediyor. Özellikle Web 3.0 ile bağdaştırılması ve dijital dünyada kendine yer edinmek isteyen kişiler sayesinde popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Kripto dünyasının en bilinen işlemleri arasında yer alan takas sistemi, NFT projelerini kapsamamakla beraber hiçbir eserin kopyalanmasına dahi izin vermemektedir. İçeriğimizin giriş kısmında belirttiğimiz gibi NFT’ler yalnızca tek bir kişiye ait olup, değiştirilemez özellikleri ile eser niteliğini korumaktadır.

Ücretsiz NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT dünyasında sanatınızla öne çıkmak için öncelikle belirli birkaç aşamayı öğrenmeniz gerekiyor. İlk olarak, NFT oluşturmak ve satmak için kullanacağınız platformları belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu aşamada tercih edebileceğiniz pek çok platform mevcut. Dilerseniz mevcut platformlar üzerinden ilerlemeyi seçebilir ya da dünyanın en sık kullandığı NFT platformu olan OpenSea’yi tercih edebilirsiniz.

2017 yılında kullanıma sunulan OpenSea, günümüzün en popüler NFT pazar yeri unvanını taşımaktadır. Tercih edilebilirliği ile günümüzün en popüler NFT platformu olan OpenSea’de dijital eserlerden değerli koleksiyonlara dileğiniz benzersiz token’ları üretebilir, satabilir ya da satın alabilirsiniz. Kolay ve hızlı bir şekilde NFT sektörüne adım atmak için OpenSea kullanmaya başlamanız ve MetaMask cüzdanınızı hesabınızla eşleştirmeniz yeterli.

Gelelim, OpenSea kullanırken herhangi bir ücret ödeyip ödemeyeceğiniz konusuna. NFT oluşturma aşamasında herhangi bir ücret ödemeniz gerekmezken, listeleyeceğiniz her NFT için satış fiyatı üzerinden hizmet bedeli ödemeniz gerekmektir. Kısaca satışa çıkaracağınız NFT başına, satış fiyatı üzerinden %2.5’lik bir ödeme gerçekleştirmeniz gerekecektir.

Adım adım NFT oluşturmak için;

  • NFT satışı gerçekleştirirken para alışverişi için kullanmanız gereken güvenilir bir kripto para cüzdanına ihtiyacınız var. Bu aşamada MetaMask kripto para cüzdan sistemini kullanmayı deneyebilirsiniz. Bilinen en kullanışlı cüzdan sistemlerinden biri olan MetaMask, NFT platformları için tercih edebileceğiniz en güvenilir sitemlerden biridir.

MetaMask uzantısı üzerinden cüzdan hesabı oluşturmak için buraya tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

  • İkinci aşamada oluşturduğunuz MetaMask hesabını OpenSea ile bağlamanız gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için OpenSea sayfanıza girmeniz ve sağ üstte yer alan cüzdan ikonuna tıklamanız gerekiyor. Tıklamanın ardından MetaMask’i seçmeli, ardından bağlantıyı onaylamalısınız. Cüzdan hesabınızı onaylamanızın ardından NFT oluşturmaya ve satışa çıkarmaya başlayabilirsiniz.
  • OpenSea platformu üzerinde dilerseniz tekli NFT’ler, dilerseniz koleksiyonlar oluşturabilirsiniz. Tekli NFT oluşturmak için platformun sağ üst menüsünde yer alan “Oluştur” sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Koleksiyon oluşturmak içinse sağ üstte yer alan “Hesap” sekmesine tıklamanız, ardından “Koleksiyonlarım” ve “Koleksiyon Oluştur” adımlarını takip etmeniz yeterli.
  • Bir sonraki aşama oluşturacağınız NFT’nin ya da NFT koleksiyonunun detaylandırma kısmı olacaktır. Bu aşamada sanat eserinize yönelik sizden istenen bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; isim, açıklama, eserin türü, dış bağlantı, tedarik vb. olarak üzere açıklanabilir. Unutmadan, bu aşamada blok zinciri seçmeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz. Bu aşamada Polygon blok zincirini seçebilirsiniz. Tüm seçimlerden sonra “Oluştur” sekmesine tıklayıp bitirmeniz gerekiyor.

Not: Polygon blok zinciri ile Gas ücreti ödemeksizin NFT oluşturabilirsiniz.

  • Tüm seçim işlemlerinden sonra “Sell” sekmesine tıklayarak NFT projeniz için fiyat belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz fiyat sonrası “Complete Listening” sekmesine tıklamanız ve ardından açılacak olan pencerede tarafınızdan beklenen imza isteğini yerine getirmeniz gerekiyor.

Tebrikler NFT projeniz hazır!