Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin madenciliğinden bahsetmeden önce bazı durumlara açıklık getirmek gerekmektedir. Bildiğiniz gibi bir ürün ya da hizmet satın almak için itibari para kullanılır. İtibari para ise, geleneksel finans endüstrisinde merkezi otoritelerin aldığı kararlar sonucu basılır. Alışkın olduğumuz bu sistem; tabii ki de belirli bir güce, otoriteye ya da merkeze bağlıdır. Peki, kripto dünyasında bu durumun seyri nasıl ilerlemektedir? Bitcoin madenciliği ile karar mercii sistemler ya da kişiler ekarte edilerek, madencilik (mining) işlemi gerçekleştirilir? Gelin, madencilik (mining) nasıl yapılır ve Bitcoin madenciliği nedir birlikte inceleyelim!

Bitcoin Madenciliği (Mining)

Bitcoin madenciliği ya da daha geniş bir perspektifte kripto para madenciliği; özel cihazlar ile kriptografik problemlerin çözülmesi ile gerçekleştirilir. Kripto dünyasına ilgi duyan herkes tarafından bilinen bu klasik açıklama, büyük bir kitle tarafından ne yazık ki tam olarak anlaşılamıyor. Daha açıklayıcı bir ifadeyle Bitcoin madenciliği (mining), özel donanımlara sahip cihazların karmaşık matematiksel problemleri çözerek kripto paraya ulaşması ile açıklanabilir. Bu süreci gerçekleştiren ve yöneten kişiler madenci olarak adlandırılır. Özel donanım gerektiren cihazlar eşliğinde Bitcoin kazan madenci, Bitcoin bloğunu doğrulaması halinde ödüllendirilir.

Madencilik ödülleri, bulunan Bitcoin’ler ve doğrulanan bloklar neticesinde sonuçlanır. Bu sonuçlandırma işlemi ise, madencilik esnasında harcanan işlemlerin işlem ücretleri şeklinde gerçekleştirilir. Blockchain mantığındaki gibi tüm madencilik işlemleri anonimdir. İşlem modelleri anonim olmasına rağmen kayıt altında tutulmaktadır. Tüm bu kayıt sistemi ilk Bitcoin’inden itibaren sistemde yer almaktadır. Kayıt sistemi verileri gizli tutar ve anonim olarak listeler.

Üretim süreci ve zorlukları

Bitcoin madenciliği için sadece iki önemli unsura ihtiyaç vardır: özel donanımlı cihazlar ve enerji. Kulağa her ne kadar kolay gibi gelse de, bu iki ana unsur oldukça zor ve riskli bir çalışma dönemini kapsamaktadır. Öncelikle Bitcoin madenciliğinde kullanılan cihazlar oldukça maliyetli ürünlerdir. Bu cihazların yanı sıra Bitcoin madenciliği için yüksek düzeyde enerji harcanması da gerekmektedir. Madencilik sırasında harcanan elektrik kullanımı, yüksek seviyede olduğu için riskli sayılabilmektedir. Bu nedenle Bitcoin madenciliği yapmayı düşünen yatırımcılar elektrik kullanımını göz önünde bulundurmalıdır.

Madencilik işlemleri kişisel bilgisayarlar ile yapılıyordu!

İlk Bitcoin’in bulunmasının ardından gerçekleşen madencilik işlemleri, enteresan bir şekilde kişisel bilgisayar ile yapılabilmekteydi. Bu durum ne yazık ki madenci sayısındaki artış ile zorlandı ve işlem gücü arttırıldı. Madenci sayısındaki artış bir nevi rekabeti arttırdı diyebiliriz. Her alanda olduğu gibi kripto dünyasındaki rekabet de madencilik işlemlerini kızıştırdı. Peşi sıra artan rekabet ve madenci artışıyla, işlemler kişisel bilgisayarlar ile yapılamamaya başladı ve özel donanımlı cihazlara ihtiyaç duyuldu.

Günümüze gelindiğinde yüksek maliyetli ve rekabet içeren işlemleriyle öne çıkan madencilik, Bitcoin ağını çalışır durumda tutmak adına büyük önem taşımaktadır. Bu sistemin ilerleyişi şu adımlar ile gerçekleştirilir;

  • Yüksek donanımlı cihazlar eşliğinde blok zincirinde yer alan karmaşık matematik problemleri çözülür.
  • Çözülen her denklemin sonunda blok sistemine yeni bir blok eklenir.
  • Eklenen bloklar neticesinde madencilik işlemi gerçekleştirilmiş olur.
  • Madencilik işleminin sonunda madenci ödüllendirilir.